Alternatywa dla wszystkich fanów tradycyjnej lasagne, a więc...lasagna serowa, polecam
Składniki:
- Passata di Pomodoro
- 250 g sera Ricotta
- ser Mozzarella
- Pesto alla Genovese
- czosnek
- makaron Lasagne
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Lasagne serowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1)Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.2)Gotujemy makaron.3)Siekamy czosnek, mozzarellę kroimy na plasterki.4)Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czosnek. Smażymy 2 minuty.5)Do garnka z czosnkiem i oliwą wlewamy Passatę.6)Mieszamy ser ricotta z solą, pieprzem i gałką muszkatołową.7)Do formy kładziemy 2 płaty makaronu, smarujemy je Pesto, przykrywamy kolejnymi 2 płatami.8)Płaty smarujemy serem ricotta z przyprawami i polewamy Passatą.9)Czynność powtarzamy do momentu, aż skończą się nam płaty makaronu.10)Ostatnie płaty przykrywamy plasterkami sera mozzarella.11)Całość zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut.12)Po 15 minutach odkrywamy folię i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.