Łabędzi puszek

Ocena:

4.55 (184)

  • 40 min.
Ciasto to jest bardzo smaczne

Składniki:

  • Dżem z czarnych porzeczek
  • Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • Kisiel cytrynowy
  • 6 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 czerstwe bułki kajzerki(małe)
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • Kruszonka:
  • 1 paczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru

Łabędzi puszek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Upiec biszkopt i przekroić go na pół
  • Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka (zimnego). Wycisnąć bułki i zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać namoczone bułki i wiórki. Gotować 5 minut ciągle mieszając. Utrzeć margarynę i masło, a następnie dodać ostudzoną masę.
  • Wszystkie składniki kruszonki uprażyć na lekko brązowy kolor. Powstaną drobne, brązowe kawałki. Ciepłe rozłożyć na ciasto.
  • Przekrojony biszkopt lekko nasączyć. Pierwszą część ciasta posmarować dźemem z czarnych porzeczek a potem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć resztę masy. Na wierzch rozłożyć kruszonkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne