Kwaśne jabłka zapiekane z pieprzem

Kwaśne jabłka mają swoje grono fanów w ramach przekąski. Ale można dodać im słodkości i podać jako deser na gorąco. Kwaśne jabłka zapiekane z cukrem, pieprzem i laską wanilii smakują wyjątkowo!

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 duże kwaskowe jabłka
  • 4 łyżki stopionego masła klarowanego
  • 6 łyżek cukru
  • 300 ml soku jabłkowego
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • laska wanilii
  • 2 łyżki calvadosu

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Pieczemy 10 min w temp. 200°C. Jabłka wyjmujemy, polewamy sokiem i calvadosem, dekorujemy pociętą laską wanilii i ziarnami pieprzu (niektóre można powtykać w jabłka).
  3. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na jeszcze 20 min; po wyłączeniu zostawiamy w nim na 10 min.
  4. Przed podaniem polewamy sosem powstałym w czasie pieczenia.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
deser jabłka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze