Kwas miodowy

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 4 dni

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje alkohole zakwas

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg płynnego miodu
  • 10 dag rodzynek
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 10 dag drożdży
  • łyżka cukru

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Kwas miodowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondlu zagotować 5 l wody. Miód wlać do kamionkowego naczynia, zalać gorącą wodą, mieszać do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści.
  • Drożdże utrzeć z cukrem, dodać do ostudzonego miodowego płynu, wymieszać, przykryć, odstawić na dobę w ciepłe miejsce.
  • Z kwasu zebrać pianę. Wlać sok cytrynowy i dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
  • Do butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy