Kutia z łamańcami

Kutia to jeden z klasyków na wigilijny stół. Kutia z łamańcami to regionalny specjał, który warto odświeżyć i przypomnieć lub poznać na nowo ten smak. Kutia z łamańcami to makowy przysmak z bakaliami.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • łamańce: 120 g mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki cukru
  • żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej śmietany
  • masa makowa: 250 g łuskanej pszenicy
  • 250 g maku
  • 750 ml mleka
  • 150 g migdałów bez skórki
  • 150 g miodu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g pokrojonych fig i daktyli
  • laska wanilii
  • 2–3 łyżki śmietanki kremówki

Przygotowanie

  1. Na łamańce: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy, kroimy na romby, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 min w temp. 180°C na złoty kolor.
  2. Na masę: namoczoną pszenicę gotujemy w dużej ilości wody. Gdy będzie miękka, odcedzamy.
  3. Opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 15 min. Odcedzamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
  4. Połowę migdałów grubo siekamy. Miód rozgrzewamy, dodajemy mak i rozcieramy. Mieszamy z pszenicą, posiekanymi migdałami, orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową, figami i daktylami.
  5. Dodajemy utłuczoną i drobno posiekaną wanilię oraz słodką śmietankę, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godz.
  6. Przed podaniem przybieramy całymi migdałami i łamańcami.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
kutia łamańce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy