"Kuskushi!"

Czy sushi może być jeszcze zdrowsze? ;)

rybasushiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 201 głosów)

Składniki:

  • 300 g kaszy kuskus
  • 6 płatów nori
  • pół łyżeczki morskiej soli
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 średniej wielkości makreli
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
  • 6 piórek szczypiorku
  • 1 niewielka marchewka
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • sos sojowy
  • wasabi
  • odrobina soku z cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kaszę wsypujemy do pojemnika, dodajemy po pół łyżeczki soli oraz cukru i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Z ogórków usuwamy nasionka, następnie kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy tak jak ogórka.
  • Makrelę obieramy z ości i skóry i mieszamy z tuńczykiem. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny.
  • Kiedy kasza przestygnie, maczamy dłonie w wodzie, formujemy kulkę i układamy na nori.
  • Równomiernie rozkładamy na całym płacie, zostawiając około centymetra czystych wodorostów.
  • Na kaszy układamy wałeczek ryby, kawałek marchewki oraz ogórka, odrobinę kiełków, szczypiorek i zwijamy.
  • Część, którą pozostawiliśmy 'czystą' smarujemy sosem sojowym.
  • Gotowe sushi kroimy na kawałki.
  • Podajemy z odrobiną wasabi i sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy