Kurze udka z czosnkiem

Przepisy na kurczaka - Kurze udka z czosnkiem

Dodany przez:

Kurze udka z czosnkiem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 6–8 małych, mączystych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 szklanki obranych ząbków czosnku
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 12 udek kurczaka bez kości i bez skóry (ok. 1 kg)
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • pęczek posiekanych listków świeżej kolendry bez łodyg
  • pęczek posiekanych listków natki pietruszki bez łodyg
  • 4 posiekane łodygi selera naciowego

Przygotowanie

  1. Przepisy na kurczaka - Kurze udka z czosnkiem
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Ziemniaki obieramy, kroimy na 1,5–cm plastry. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Na ziemniaki rozsypujemy połowę ząbków czosnku.
  3. Wlewamy oliwę do płytkiej miseczki. W tłuszczu obtaczamy udka. Przekładamy do naczynia z ziemniakami i oprószamy ze wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Posypujemy resztą ząbków czosnku. Dodajemy świeże zioła i seler.
  4. Skrapiamy pozostałą oliwą. Zaklejamy starannie folią aluminiową i przykrywamy pokrywą. Zapiekamy przez 1–1 i 1/2 godz., aż czosnek będzie miękki.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: udka z kurczaka z brukselką

mięso obiad kurze udka z czosnkiem przepisy kurczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze