Kurki w winie

Przepis na wyborne kurki w czerwonym winie.

Przetwory

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • łyżka soli
  • ZALEWA:
  • szklanka wody
  • kilka goździków i ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek cynamonu
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka gorczycy
  • sól,
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka octu z czerwonego wina
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ew. ocet spirytusowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oczyszczone kurki blanszujemy ok. 3 min w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a następnie znowu wrzucamy na osolony wrzątek i tym razem gotujemy ok. 45 min. Odcedzamy, przelewamy zimną
  • wodą, osączamy, układamy w słoikach.
  • Robimy zalewę: wodę gotujemy z przyprawami korzennymi, solą i cukrem przez 10 min, następnie dolewamy ocet winny i wino, jeśli zaprawa jest za słaba, dosmaczamy octem spirytusowym. Ostudzoną zalewą zalewamy grzyby,
  • zakręcamy, pasteryzujemy 20 min.

Porady

Zobacz też: zupa kurkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy