Kurki w sosie serowym

Przepis na kurki w sosie serowym, idealne do kopytek.

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg kurek
  • 15 dag łagodnego żółtego sera
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim boczek, dodać cebulę, podsmażyć razem.
  • ■ Wrzucić kurki (większe przekroić), wymieszać i smażyć razem 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę, smażyć jeszcze 5 minut.
  • ■ Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i ser. Gotować, mieszając, aż powstanie gęsty gładki sos. Połączyć z kurkami. Podawać jako dodatek do pieczonego indyka, kopytek lub jako danie samodzielne, z pieczywem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 160

Porady

Zobacz też: drożdżowe bułeczki z kurkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy