Kurki w sosie serowym

Przepis na kurki w sosie serowym, idealne do kopytek.

Dodany przez:

Kurki w sosie serowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3/4 kg kurek
  • 15 dag łagodnego żółtego sera
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim boczek, dodać cebulę, podsmażyć razem.
  4. ■ Wrzucić kurki (większe przekroić), wymieszać i smażyć razem 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę, smażyć jeszcze 5 minut.
  5. ■ Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i ser. Gotować, mieszając, aż powstanie gęsty gładki sos. Połączyć z kurkami. Podawać jako dodatek do pieczonego indyka, kopytek lub jako danie samodzielne, z pieczywem.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: drożdżowe bułeczki z kurkami

Grzyby obiad kurki kurki w sosie serowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy