Kurki w smietanie z rukolą (Rokietta siewna)

Rukola- składnik urozmaicający danie, który nada tej potrawie lekkiej pikanterii i wyrazistości!

Sosydania z makaronem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka kurek
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 18% lub 22% śmietana (około 150- 200 ml)
  • porządna garść rukoli
  • pietruszka
  • masło, sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • www.asik20.blogspot.com
  • Kurki dokładnie umyć, dokładnie oczyścić z piasku. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na niej pokrojone w kosteczkę cebule- którą po chwili należy lekko posolić, przeciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut. Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i garścią rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy