Kurczak z warzywami i pesto z rukoli

Kurczak z warzywami to włoska inspiracja na rodzinny obiad. Pesto z rukolą będzie odmianą dla znanej i lubianej wersji z bazylii. Kurczak z warzywami to pożywne danie nie tylko od święta.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag młodych ziemniaków, ew. przepołowionych i podgotowanych
  • 20 dag szalotek, obranych i przeciętych wzdłuż na pół
  • 30 dag porów, młodych, pociętych na duże kawałki
  • 30 dag młodej marchewki (kolorowej), małej lub pociętej na mniejsze kawałki
  • 40 dag fenkułu, pociętego na długie kliny
  • główka czosnku, przecięta w poprzek
  • oliwa 3–4 duże kurze udka (lub 6–8 małych), bez pałek
  • pesto: 15 dag bazylii
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki pistacji
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sok z połówki cytryny
  • 60 ml oliwy

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Wszystkie warzywa – z wyjątkiem czosnku – wrzucamy do miski, skrapiamy łyżką oliwy i starannie obracamy dłońmi, aby oliwa pokryła warzywa bardzo cienką warstwą. Blachę również lekko natłuszczamy, aby nic nie przywarło w czasie pieczenia.
  2. Warzywa rozrzucamy na blasze. Dodajemy połówki czosnku, kurczaka umieszczamy na wierzchu warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 40 min, a jeśli skórka kurczaka jest jeszcze zbyt blada, włączamy funkcję grill i dopiekamy, aż się ładnie zrumieni.
  3. Na pesto: bazylię, czosnek i pistacje ucieramy. Dodajemy parmezan, sok z cytryny i oliwę, ponownie ucieramy. Dodajemy odrobinę wody, aby sos był luźniejszy. Udka i warzywa podajemy z pesto.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Wskazówki

Zobacz także: marynowane warzywa z rusztu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurczak warzywa pesto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy