Kurczak z warzywami

świetny sposób na zdrowe danie

dania mięsneZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 184 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • • 6-7 skrzydełek z kurczaka lub ok. 5-iu udek z kurcząt
  • • Sól, kucharek, pieprz
  • • mała śmietana
  • • 3-4 łyżki majonezu
  • • kostka rosołowa
  • • oregano
  • • pietruszka (natka, może być suszona)
  • Warzywa:
  • • 1 por
  • • 2-3 marchewki średnie
  • • kalafior
  • • brokuły ( kilka gałązek)
  • • 1-2 cebule
  • • 1 papryka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Skrzydełka (udka) myjemy i gotujemy kilka minut w garnku. Następnie wyjąć mięso z garnka i odstawić. Kalafior (gałązki), brokuły (gałązki), marchew pokrojoną w kostki gotujemy w wodzie z 1 kostką rosołową. Por pokroić w półksiężyce i podsmażyć na patelni, dodać następnie uprzednio ugotowane warzywa (kalafior, marchew, brokuły). Smażyć kilka minut doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne (lub gliniane) wysmarować masłem, po czym przełożyć podsmażone warzywa do naczynia bez tłuszczu z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę (półksiężyce) oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Do smażących się warzyw dodać śmietanę i majonez, przyprawić kucharkiem (wegeta) do smaku, dodać pietruszkę, wymieszać. Na warzywa w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć mięso. Na koniec zalać mięso i warzywa sosem majonezowo – śmietanowym. Wstawić do rozgrzanego pieca i piec około 40-50 minut w 80-100 stopniach.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy