Kurczak z solanki wg Marthy Steward

Przepis na tego kurczaka znalazłam na stronie Marthy Steward, gdzie ogromnie mnie zaciekawił.

Dodany przez:

Kurczak z solanki wg Marthy Steward

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 12 kawałków kurczaka: pałki i podudzia
  • solanka:
  • 2 litry zimnej wody
  • 2/3 szkl grubej soli
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1/3 szkl melasy lub miodu
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • panierka i smażenie:
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Szklankę wody połączyć z pozostałymi składnikami solanki, podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając aż sól i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. W dużej misce połączyć z resztą zimnej wody. Dodać kurczaka do miski. Włożyć do lodówki co najmniej od 8 do 24 godzin. Następnie wyjąć kurczaka z solanki i osuszyć. Połączyć obie mąki, sól, paprykę, pieprz w misce. Ubić lekko jajka na talerzu. Kurczaka panierować najpierw w mące, potem jajkach, następnie znowu w mące. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć partiami, kurczaka przez 15 minut, obracając raz, aż kurczak będzie mocno złoto-brązowy. Przenieść na ręcznik papierowy lub kratkę żeby odsączyć tłuszcz.. Podawać na gorąco lub na zimno.
kurczak mięso obiad drób kuchnia amerykańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze