Kurczak z papryką, pomidorami i ziołam

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: 40 minut Porcja: 320 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 160 głosów)

Składniki:

  • 4 duże udka kurczaka
  • 4 strąki papryki
  • 2 duże pomidory
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżce posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Udka kurczaka umyć, osuszyć. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Strąki papryki przekroić na pół, usunąć nasiona i białe włókna, miąższ pokroić w paski.
  • Czosnek obrać, pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron.
  • Dołożyć paprykę, cebulę i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem, posypać połową ziół.
  • Dusić pod przykryciem około 40 minut, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Przed podaniem posypać resztą ziół.
  • Małe kawałki
  • Mięso wygodniej będzie przyrządzić, jeśli uda podzielimy na pół, tzn. oddzielimy górną i dolną część.

Kalorie: 320

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy