Kurczak z farszem mięsno-bakaliowym

Ocena:

4.53 (147)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 340 kcal

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,4 kg)
  • po 20 dag mielonego mięsa drobiowego i wieprzowego
  • 10 dag boczku
  • białko
  • po 3 łyżki rodzynek i pistacji
  • kilka suszonych śliwek
  • 5 łyżek śmietany
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka listków szałwii
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • sól, pieprz

Kurczak z farszem mięsno-bakaliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć. Pistacje i suszone śliwki drobno pokroić. Boczek pokroić w bardzo małą kostkę.
  • Oba mielone mięsa dokładnie wymieszać ze śmietaną i białkiem. Dodać bakalie i boczek, wymieszać (ewentualnie można dolać kieliszek deserowego wina), oprószyć solą oraz pieprzem.
  • Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Napełnić farszem mięsno-bakaliowym, otwór zaszyć lub spiąć.
  • Masło stopić w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć. Posypać rozmarynem i szałwią, wlać wino, piec przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180°C, często polewając sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne