Kurczak w sosie koperkowym :

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 164 głosów)

Składniki:

  • 4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • ½ szklanki pokrojonego koperku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
  • Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy