Kurczak w potrawce mandarynkowej :

Odstępstwo od tradycyjnego sposobu przyrządzenia kurczaka w potrawce . Delikatny. Bardzo smaczny

Dodany przez:

Kurczak w potrawce mandarynkowej :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ¼ pory
  • 1 goździk
  • 1 mały grzybek suszony
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz grubo mielony
  • ¼ kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ małej puszeczki mandarynek w syropie
  • 1 litr wody

Przygotowanie

  1. Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem zmieszanym z syropem z mandarynek w proporcji ½ szklanki syropu+1 ½ szklanki wywaru  . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Połowę mandarynek przetrzeć przez sitko na mus i dodać do sosu .Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ..Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko lub kuskusem obłożonego pozostałymi cząstkami mandarynek .
  2. Na pozostałym wywarze zrobić zupę .
kurczak mięso obiad Potrawka mandarynki drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy