Kurczak w mandarynkach

Ocena:

4.45 (147)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 365 kcal

Składniki:

  • kurczak (ok. 1 kg)
  • 4 łyżki masła
  • kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
  • łyżka miodu
  • 8 mandarynek
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Kurczak w mandarynkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Masło, miód i likier rozpuścić w rondelku i posmarować dokładnie kurczaka. Włożyć piersią do dołu do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 20 minut w temp. 220°C.
  • Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Po 20 minutach pieczenia przekręcić kurczaka, polać filiżanką osolonej wody i piec jeszcze 20 minut, polewając sosem z pieczenia. 5 minut przed końcem dodać mandarynki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne