Kurczak w pomarańczach

Aromatyczny, rumiany kurczak w pomarańczach to pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Syrop klonowy i sok z pomarańczy podkręci smak skórki kurczaka, a orzechy pekan dodadzą chrupkości.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 pomarańcze (najlepiej czerwone)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • skórka skrojona z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu sherry
  • łyżka musztardy
  • łyżka żurawiny do mięs lub galaretki z czerwonej porzeczki
  • 2 marchewki
  • 4 uda kurczaka, ze skórą, bez kości
  • sól, pieprz
  • 150 g małych szalotek, w całości, ale obranych
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki orzechów pekan, grubo pokrojonych

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok z 1 pomarańczy mieszamy z syropem klonowym, skórką pomarańczową, oliwą, octem, musztardą i żurawinami lub galaretką.
  2. Marchewkę kroimy wzdłuż na ćwiartki. Uda kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Marchewki i szalotki rozkładamy w brytfannie, na nich układamy kurczaka. Skrapiamy wszystko ponad połową dressingu pomarańczowego, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 35 min.
  3. Wyjmujemy brytfannę z piekarnika i rozkładamy pomarańczę pokrojoną w plasterki. Posypujemy lekko rozbitymi gałązkami tymianku i skrapiamy resztą sosu pomarańczowego. Pieczemy przez kolejne 15 min, aż kurczak będzie miękki i chrupiący, a marchewka skarmelizowana.
  4. Orzechy pekan prażymy 5 min i posypujemy potrawę. Podajemy od razu z ryżem, pamiętając, aby nabierać od dna brytfanny – ryż wspaniale wchłonie wszystkie smaki i soki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Zobacz też: kurczak na butelce

kurczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy