Kurczak salsą roztańczony

Roztańczone trio- kurczak z salsą mango i salsą awokado z dodatkiem chrupkiej tortilli

Sałatkidania mięsnefilettortillesalsaPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 182 głosów)

Składniki:

  • Na 2 porcje
  • składniki:
  • 1/2 piersi z kurczaka bez skóry( filet)
  • marynata:imbir w proszku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa- 3 łyżki
  • 1 łyżka miodu płynnego naturalnego
  • salsa mango:
  • 1 owoc mango
  • 1/2 papryczki świeżej papryczki chili bez pestek( wąskiej podłużnej)
  • kilka listków kolendry i mięty( świeże)
  • sok z 1/2 limonki
  • mała cebulka czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • salsa awokado:
  • 1 awokado
  • 1/2 małej czerwonej papryki lub słodki pomidor bez skórki i nasion
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oraz:
  • 2 placki tortilla pokrojone na 8 trójkątów
  • skórka z limonki i cytryny dla ozdoby

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filet opłukać, oczyścić z błonek, podzielić na 4 części, delikatnie rozbić. zamarynować z oliwą, miodem, imbirem i przyprawami.
  • Salsę mango stworzyć z : obranego i pokrojonego w kostkę mango, drobno posiekanej chili, cebuli, kolendry, mięty i przypraw. Tak samo z salsą awokado.Awokado szybko skropić sokiem by nie ściemniało, wymieszać.
  • Grillować na rozgrzanej patelni grillowej chwilę z obu stron do zarumienienia.
  • Placki tortilla pokrojone na 8 części włożyć do nagrzanego wcześniej na 200 stopni piekarnika i wyłączyć grzanie. Po chwili powinny być dobre, chrupiące, uwaga, nie mogą się zrobić mocno brązowe! Łatwo o nich zapomnieć , to chwila.
  • Filet podawać z trójkątami chrupkiej tortilli i salsą, jak na zdjęciu- jako tapas( przystawka).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy