Kurczak po meksykańsku

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 25 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Kurczak po meksykańsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • duża cebula
  • po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • kawałek ostrej kiełbasy z papryką
  • 2 łyżki oleju
  • puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • cukier
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren kolendry
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.
  4. Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
kurczak mięso obiad Papryka kurczak po meksykańsku fasolka w sosie pomidorowym kiełbasa z papryką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze