Kurczak po meksykańsku

Ocena:

4.44 (165)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 250 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • duża cebula
  • po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • kawałek ostrej kiełbasy z papryką
  • 2 łyżki oleju
  • puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • cukier
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren kolendry
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
  • sól, pieprz

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.
  • Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne