Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25 minut
Porcja: 250 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
50 dag piersi kurczaka
duża cebula
po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
kawałek ostrej kiełbasy z papryką
2 łyżki oleju
puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
puszka kukurydzy
1/2 l bulionu drobiowego
cukier
łyżeczka papryki w proszku
2 ząbki czosnku
kilka ziaren kolendry
2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
sól, pieprz
Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.
Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.