Kurczak po marokańsku

Przepis na marokański tadżin z kuskusem.

dania mięsnedania z kurczaka

Czas przygotowania:
100 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Składniki:

  • kurczak w kawałkach
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2cebule
  • łyżka marokańskiej przyprawy ras el hanout
  • 2 pomidory
  • łodyga selera naciowego
  • 30 dag ciecierzycy ze słoika
  • 2 listki laurowe
  • pęczek kolendry
  • 2 torebki kuskusu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy je w tadżinie (lub innym naczyniu żaroodpornym) na 2 łyżkach masła i oleju przez 10 min. Wyjmujemy z naczynia. Na ich miejsce wkładamy pokrojone cebule i szklimy przez 5 min. Posypujemy marokańską przyprawą ras el hanout i mieszamy przez 1 min. Mięso ponownie wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory bez pestek, seler pokrojony na kawałki, odcedzoną ciecierzycę, listki laurowe, połowę posiekanej kolendry. Podlewamy szklanką wody, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min. Na 10 min przed podaniem dodajemy kuskus. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy do spęcznienia, aż kuskus wchłonie wszystkie smaki. Dodajemy resztę masła. Podajemy posypany kolendrą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy