Kurczak po marokańsku

Przepis na marokański tadżin z kuskusem.

Dodany przez:

Kurczak po marokańsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kurczak w kawałkach
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2cebule
  • łyżka marokańskiej przyprawy ras el hanout
  • 2 pomidory
  • łodyga selera naciowego
  • 30 dag ciecierzycy ze słoika
  • 2 listki laurowe
  • pęczek kolendry
  • 2 torebki kuskusu

Przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy je w tadżinie (lub innym naczyniu żaroodpornym) na 2 łyżkach masła i oleju przez 10 min. Wyjmujemy z naczynia. Na ich miejsce wkładamy pokrojone cebule i szklimy przez 5 min. Posypujemy marokańską przyprawą ras el hanout i mieszamy przez 1 min. Mięso ponownie wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory bez pestek, seler pokrojony na kawałki, odcedzoną ciecierzycę, listki laurowe, połowę posiekanej kolendry. Podlewamy szklanką wody, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min. Na 10 min przed podaniem dodajemy kuskus. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy do spęcznienia, aż kuskus wchłonie wszystkie smaki. Dodajemy resztę masła. Podajemy posypany kolendrą.
kurczak mięso obiad kuskus dania z kurczakiem tadżin
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze