Kurczak po chińsku z białym winem

Pyszne, szybkie i łatwe danie na obiad.

dania mięsneKurczak po chińsku

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 156 głosów)

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 200 ml białego półsłodkiego wina
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • łyżka mąki
  • opakowanie mieszanki chińskiej na patelnie
  • przyprawa do potraw chińskich
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ugotować ryż.
  • Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, gdy mięso będzie miało zloty kolor zalać winem i dusić przez kilka minut. Śmietanę wymieszać z mąka i wlać na patelnie, zagotować. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Mieszankę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, przed zdjęciem z ognia dodać odrobinę przyprawy chińskiej.
  • Ryż wyłożyć na półmisek, dookoła ułożyć warzywa, na koniec polać sosem i gotowe.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy