Kurczak Pikantny wg Potok

Pyszny kurczak dla wielbicieli potraw pikantnych !

dania mięsne

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 148 głosów)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • szczypiorek
  • 3 papryczki piri-piri marynowane
  • przyprawa do mięs z grilla
  • przyprawa gyros
  • przyprawa słodka papryka
  • maggi
  • 2 łyzki miodu
  • odrobina świeżego soku cytryny
  • kminek
  • ziarna gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • olej
  • musztarda
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi pokroić na nieługie paseczki.
  • Marynata : pół szklanki oleju, 3 łyżki musztardy, przyprawa gyros, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, gorczyca. W takiej marynacie kurczak stoi przez około 3 godziny w lodówce.
  • na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kurczaka.
  • Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone bardzo drobno papryczki piri-piri.
  • Dodać 2 łyżki miodu i skroplic odrobiną soku z cytryny.
  • Doprawić maggi, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięs z grilla oraz papryką słodką.
  • Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 35 minut.
  • Podawać z sosem jogurtowym/czosnkowym i pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy