Kurczak Pikantny wg Potok

Pyszny kurczak dla wielbicieli potraw pikantnych !

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • szczypiorek
  • 3 papryczki piri-piri marynowane
  • przyprawa do mięs z grilla
  • przyprawa gyros
  • przyprawa słodka papryka
  • maggi
  • 2 łyzki miodu
  • odrobina świeżego soku cytryny
  • kminek
  • ziarna gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • olej
  • musztarda
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Piersi pokroić na nieługie paseczki.
  2. Marynata : pół szklanki oleju, 3 łyżki musztardy, przyprawa gyros, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, gorczyca. W takiej marynacie kurczak stoi przez około 3 godziny w lodówce.
  3. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kurczaka.
  4. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojone bardzo drobno papryczki piri-piri.
  5. Dodać 2 łyżki miodu i skroplic odrobiną soku z cytryny.
  6. Doprawić maggi, pieprzem, bazylią, przyprawą do mięs z grilla oraz papryką słodką.
  7. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 35 minut.
  8. Podawać z sosem jogurtowym/czosnkowym i pieczonymi ziemniakami.
kurczak mięso obiad drób piersi filety z kurczaka pikantny kurczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy