Kurczak pieczony z warzywami

polecam na obiad,pyszne;-)))

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1 kurczak (ok.1,2kg)
  • sól
  • pieprz
  • 1kg kalafioru
  • 50dag marchewek
  • pęczek natki
  • pęczek szczypiorku
  • SOS HOLENDERSKI:
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 listki estragonu
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • szalotka
  • 2 żółtka
  • 16dag masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą i pieprzem. Piec godzinę w temp 200stC. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Warzywa wrzucić do osolonej wody, gotować około 15 minut. Z podanych składników przyrządzić sos holenderski. Zieleninę opłukać, osuszyć, posiekać. Kurczaka podawać z warzywami, posypać zieleniną. Oddzielnie serwować sos holenderki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy