Kurczak pieczony z ryżem i pieczarkami

Przepis przeczytałam w pierwszym numerze nowego czasopisma "Mój przepis". Niebo w gębie :-)

Dodany przez:

Kurczak pieczony z ryżem i pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 torebki ryżu
  • por
  • 30 dag pieczarek
  • 350 ml bulionu
  • sól, przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

  1. 1. Udka posolić, przyprawić jak kto lubi. Ja posypałam przyprawą do kurczaka złocistego Kamisa, przyprawą klasyczną do grilla ina to zioła prowansalskie. Mięso nakryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
  2. 2. Do naczynia żaroodpornego nasypać ryż. Na ryż poukładać (na zakładkę) por pokrojony w plasterki, potem pieczarki (na zakładkę) też pokrojone w plasterki. To zalać bulionem, na to położyć udka.
  3. 3. Piec pod przykryciem 50 minut w temperaturze 180 - 200. Odkryć i dopiec około 15 minut.
kurczak mięso obiad kolacja pieczarki ryż udko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze