Kurczak pieczony z ryżem i pieczarkami

Przepis przeczytałam w pierwszym numerze nowego czasopisma "Mój przepis". Niebo w gębie :-)

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 torebki ryżu
  • por
  • 30 dag pieczarek
  • 350 ml bulionu
  • sól, przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Udka posolić, przyprawić jak kto lubi. Ja posypałam przyprawą do kurczaka złocistego Kamisa, przyprawą klasyczną do grilla ina to zioła prowansalskie. Mięso nakryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
  • 2. Do naczynia żaroodpornego nasypać ryż. Na ryż poukładać (na zakładkę) por pokrojony w plasterki, potem pieczarki (na zakładkę) też pokrojone w plasterki. To zalać bulionem, na to położyć udka.
  • 3. Piec pod przykryciem 50 minut w temperaturze 180 - 200. Odkryć i dopiec około 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy