Kurczak pieczony z gruszkami

Kurczak pieczony z gruszkami to wyborne i eleganckie danie na jesienny obiad. Wypróbuj przepis na kurczaka pieczonego z gruszkami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
110 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Składniki:

  • duży kurczak
  • łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki suszonej papryki espelette
  • sól
  • 4 szalotki, obrane i przecięte na połówki
  • 3 spore gruszki, pokrojone
  • 6 gałązek tymianku
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kurczaka wkładamy do dużego naczynia do pieczenia, lekko smarujemy olejem wymieszanym z łyżeczką papryki espelette i solą, pieczemy.
  • Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy 2–3 gałązki tymianku, paprykę espelette, gałkę, sól i czarny pieprz, mieszamy. Po 45 min pieczenia kurczaka wlewamy 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki. Pieczemy jeszcze 20–30 min. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć, aż będzie gotowy do podania (ok. 15 min).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: filet z kaczki ze śliwkami

 


 

 

 

 

Notka redakcyjna

Kurczak zyska zupełnie inny, lekko cytrynowy smak, gdy przygotujemy go jesienią z dodatkiem pigwy, pokrojonej w cząstki. Trzeba ją tylko piec ok. 15 min dłużej niż gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy