Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 20 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki:
4 filety (50 dag) z piersi kurczaka
pęczek natki pietruszki
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
4 łyżki gęstej śmietany
10 dag dowolnego sera pleśniowego
10 dag chudego twarożku
3 łyżki mąki
jajko
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
cząstki cytryny
sól, pieprz
Faszerowany filet z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Natkę umyć, opłukać, oberwać listki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać natkę, razem poddusić.
Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać i ostudzić. Dodać rozkruszony ser, twarożek, łyżkę mąki i wymieszać. Farsz podzielić na cztery równe porcje.
Na każdym kawałku mięsa rozłożyć farsz, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Kotlety obtoczyć w reszcie mąki, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na gorącym oleju, od razu podawać z cząstkami cytryny.