Kurczak na ostro z ryżem w pomidorach

Z dedykacją dla mojego kochanego męża :).

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • szklanka ryżu
  • kostka bulionowa
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • kilka orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki imbiru
  • sól

Przygotowanie

  1. Jogurt/Śmietanę wymieszać z curry, chili, paprykami, zgniecionym ząbkiem czosnku, posiekanymi orzeszkami, imbirem i sokiem z cytryny. Umyć filety i pokroić w dowolny sposób. Mięso zalać jogurtem i odstawić na noc do lodówki.
  2. W drugim dniu mięso smażyć na oleju przez ok. 20 min.
  3. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, w garnku w którym gotujemy ryż. Wsypać ryż, wlać 2 i 1/3 szklanki wody, posolić, włożyć kostkę bulionową oraz przecier pomidorowy. Powoli gotować pod przykryciem 20-25 minut.
  4. Jeśli ryż mamy w torebkach, można ugotować go normalnie po czym rozciąć torebki, wsypać do sosu przygotowanego z cebuli, kostki bulionowej oraz przecieru pomidorowego, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.
  5. Mięso można zjeść także z pieczywem. Potrawa nadaje się wspaniale również na większe spotkania.
mięso przyprawy obiad przekąska pomidory ryż filet z kurczaka ostry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze