kurczak_garam_masala_z_makaronem

Kurczak Garam Masala z Makaronem

Ocena:

4.5 (146)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Mój ulubiony kurczak ! ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia.

Składniki:

  • ------------------------------
  • 1 kg. filetów z kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekać)
  • śmietana 30% (400 ml)
  • ---------
  • PASTA
  • 5 łyżek oleju
  • 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 1/2 łyżki przyprawy garam masala (pasta)
  • 3/4 łyżki ostrej papryki (mielona)
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżka przyprawy curry (mielone)
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • -----------------------

Kurczak garam masala z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► PASTA : do oleju dodać, przyprawę garam masala, czosnek, ostrą paprykę, pieprz, curry, sól i dokładnie wymieszać.
  • ► Pikantną pastę połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Mięso dokładnie wymieszać aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami. Odstawić na całą noc.
  • ► Do głębokiej patelni lub garnka wrzucić pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 minut, na koniec podlać śmietaną i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne