Kurczak faszerowany gruszkami i piernikiem

Tradycyjny faszerowany kurczak daje nam wiele możliwości. Eksperymentujmy z farszem, dodając do niego np. pokruszony piernik.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag gruszek
  • 15 dag piernika
  • mały serek topiony śmietankowy
  • 10 dag miękiszu chleba
  • łyżka gruszkówki
  • 12 i 1/2 dag wątróbek drobiowych
  • łyżeczka ras-el-hanout (marokańskiej przyprawy – niekoniecznie)
  • kurczak ok. 1 kg i 80 dag
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy farsz: gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Rozkruszony drobno piernik miksujemy z serkiem topionym, miękiszem chleba, gruszkówką, wątróbkami drobiowymi, ras-el-hanout, solą i pieprzem. Do mieszaniny dodajemy kostki gruszek. Jeżeli farsz będzie zbyt rzadki, dodajemy miękiszu chleba.
  2. Za pomocą rękawa lub łyżki, napełniamy kurczaka farszem. Brzuch zaszywamy nicią kuchenną, aby farsz nie wyciekał podczas pieczenia. Kurczaka smarujemy masłem, oprószamy solą, układamy w brytfannie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy, licząc 1 godz. na 1 kg wagi tuszki.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: kurczak na butelce

kurczak mięso obiad gruszki piernik Święta kurczak pieczony kurczak faszerowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy