Kurczak cytrynowy na ostro

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 1 godz. Porcja: 110 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
110 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,4 kg)
  • por
  • 2 limonki lub cytryny
  • 2 czerwone papryczki chili
  • pęczek kolendry lub natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżka curry
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Por umyć, pokroić w paseczki. Papryczki chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Kolendrę (lub natkę) umyć, osuszyć, grubo pokroić. Czosnek obrać, pokroić na duże kawałki. Z jednej limonki lub cytryny wycisnąć sok, drugą sparzyć, pokroić na cząstki.
  • Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki. Por wymieszać z papryczką chili, kolendrą, czosnkiem, imbirem i curry, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić kurczaka, otwór dokładnie zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  • Brytfannę polać olejem, włożyć kurczaka i piec ok. godziny w temp. 200°C. Podawać z cząstkami limonki (lub cytryny).

Kalorie: 110

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy