Kurczak cytrynowy na ostro

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 1 godz. Porcja: 110 kcal

Dodany przez:

Kurczak cytrynowy na ostro

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
110 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kurczak (ok. 1,4 kg)
  • por
  • 2 limonki lub cytryny
  • 2 czerwone papryczki chili
  • pęczek kolendry lub natki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżka curry
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Por umyć, pokroić w paseczki. Papryczki chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Kolendrę (lub natkę) umyć, osuszyć, grubo pokroić. Czosnek obrać, pokroić na duże kawałki. Z jednej limonki lub cytryny wycisnąć sok, drugą sparzyć, pokroić na cząstki.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki. Por wymieszać z papryczką chili, kolendrą, czosnkiem, imbirem i curry, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić kurczaka, otwór dokładnie zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
  3. Brytfannę polać olejem, włożyć kurczaka i piec ok. godziny w temp. 200°C. Podawać z cząstkami limonki (lub cytryny).
kurczak mięso obiad por pikantnie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy