Kurczak a la saltimbocca

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 8 minut Porcja: 300 kcal

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg filetów kurczaka
  • 20 świeżych listków szałwii
  • 5 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek wina deserowego marsala
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi kurczaka pokroić na 20 cieniutkich plasterków, lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
  • Szałwię umyć i osączyć. Każdy plaster szynki pokroić na 4 części. Na każdym kawałku szynki położyć sznycelek i listek szałwii. Zwinąć i zapiąć wykałaczką.
  • W woku podgrzać olej, włożyć roladki i polać marsalą. Wok przykryć i smażyć 5–8 minut.

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy