Kurczak a la saltimbocca

Ocena:

4.5 (201)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 8 minut
Porcja: 300 kcal

Składniki:

  • 1/2 kg filetów kurczaka
  • 20 świeżych listków szałwii
  • 5 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek wina deserowego marsala
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz

Kurczak a la saltimbocca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi kurczaka pokroić na 20 cieniutkich plasterków, lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
  • Szałwię umyć i osączyć. Każdy plaster szynki pokroić na 4 części. Na każdym kawałku szynki położyć sznycelek i listek szałwii. Zwinąć i zapiąć wykałaczką.
  • W woku podgrzać olej, włożyć roladki i polać marsalą. Wok przykryć i smażyć 5–8 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne