Kurczak a la chiny

Filet podany z grzybami mun makaronem ryżowym i kiełkami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 142 głosów)

Składniki:

  • 1 sztuka filet z kurczka
  • kiełki fasoli mun
  • 8-10 sztuk grzybki mun suszone
  • 1 szklanka Bulion grzybowy
  • 10 dag makaron chiński
  • do smaku sos słodko- pikantny chili
  • kapusta pekińska kilka listków

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzybki mun namoczyć w gorącej wodzie.Filet opłukać osuszyć i pokroić. Kawałki kurczaka podsmażyć na oliwie. Grzybki pokroić i dodać do kurczaka zalać 1 szklanką bulionu grzybowego ( ja zrobiłam taki z gorącej wody i 1/2 kostki grzybowej) dusić aż 2/3 bulionu odparuje.Makaron chiński ugotować według przepisu, pociąć na mniejsze kawałki i dodać do kurczaka i grzybków. Całość doprawić do smaku sosem słodko- pikantnym chilli.Kapustę pekińską poszatkować i ułożyć na całym talerzu, na kapustę wyłożyć kiełki fasolki mun i kurczaka z grzybkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy