Kulki ryżowe z dipem

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 240 kcal

Przekąskikulki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
240 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 147 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • cebula
  • opakowanie mrożonki „Marchew z groszkiem” HORTEX Ortika
  • olej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka bazylii
  • słodka papryka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać, posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać ryż, wymieszać, prażyć kilka minut. Wlać 5 szklanek wody, oprószyć solą, wymieszać, gotować ok. 12 minut.
  • Do ryżu wsypać „Marchew z groszkiem” HORTEX Ortika, wymieszać, gotować ok. 10 minut często mieszając. Przyprawić, przestudzić.
  • Dip: jogurt wymieszać z koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny i olejem. Bazylię posiekać, wymieszać z dipem, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
  • Z ryżu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nabić na wykałaczki, podawać z dipem.

Kalorie: 240

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy