Kulki rybne po chińsku

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 130 kcal

Dodany przez:

Kulki rybne po chińsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
130 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 45 dag mrożonych filetów z mintaja
  • opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 białka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta mielonego imbiru
  • sok z cytryny
  • olej
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie

  1. Filety rybne pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Mieszankę chińską ugotować według przepisu na opakowaniu, trzymać w cieple.
  3. Dymkę wraz ze szczypiorem oczyścić, drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę przesianej przez sito mąki kukurydzianej, szczyptę soli, dymkę ze szczypiorkiem (łyżkę odłożyć) i imbir. Dokładnie wymieszać.
  4. Kawałki ryby obtoczyć w pozostałej przesianej mące kukurydzianej, a następnie zanurzać w pianie z mąką i cebulką.
  5. Dużą ilość oleju rozgrzać na patelni, wkładać kulki rybne, smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, rozłożyć na talerze, posypać odłożoną dymką. Podawać z mieszanką chińską.
ryby obiad ryba mintaj dietetyczne chińszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze