Kulki bajaderkowe

Ocena:

4.38 (172)

  • 10 min.
  • dla 10 osób
Przepis, który musi być zawsze pod ręką.

Składniki:

  • Składniki ok. 10 dorodnych kulek:
  • - 300 g resztek biszkoptu, ciast, ciasteczek.. (bez mas, kremów)
  • - 50 g biszkopcików
  • - 80 g gorzkiej czekolady
  • - 2 łyżki cukru (wg. uznania, ale nie radze dawać więcej)
  • - 2 łyżki dżemu
  • - 2 łyzki likieru kawowego
  • - 50 g rodzynek
  • - duża łyżka miękkiego masła
  • - łyżeczka cynamonu (nie dodawałam, bo mój biszkopt był intensywnie cynamonowy)
  • - orzechy, wiórki kokosowe lub inne bakalie wg. uznania
  • - Do obtoczenia opcjonalnie: wiórki kokosowe, pokruszone biszkopciki, orzechy, kakao, wg. uznania

Kulki bajaderkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Resztki biszkoptu (ciast lub ciasteczek) rozkruszyć w palcach, tak samo postąpić z biszkopcikami. Czekoladę rozpuścić (w mikrofali bądź kąpieli wodnej) i dodać do rozdrobnionej masy. Wymieszać łyżką. Dodać resztę składników i zagnieść całość dokładnie.
  • Jeśli masa będzie za sucha dodać odrobinę mleka. Jeśli za mokra dodać trochę pokruszonych biszkopcików lub herbatników.
  • Uformować kulki (wielkość według uznania), a nastepnie obtoczyć wg. uznania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne