Kulebiak z kapustą

Ocena:

4.52 (201)

  • 3 godz. 0 min.

Przepisy na rosyjską Wielkanoc - kulebiak z kapustą

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek masła
  • jajko do smarowania
  • FARSZ:
  • 3–4 suszone grzyby
  • 6 łyżek masła
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg białej kapusty
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szczypta gałki muszkatołowej

Kulebiak z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
  • dodać połowę mąki
  • sól i cukier. Dobrze wyrobić
  • przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Gdy zaczyn urośnie
  • wymieszać
  • dodać jajko i żółtka
  • roztopione masło i pozostałą mąkę. Wyrobić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Farsz: Grzyby namoczyć
  • ugotować w tej samej wodzie
  • odcedzić (wywar zachować)
  • pokroić na cienkie paski i podsmażyć na łyżce masła. Dodać drobno pokrojoną cebulę
  • wlać 2–3 łyżki wywaru z grzybów
  • przyprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Opłukaną kapustę drobno poszatkować
  • przelać wrzątkiem i odcedzić.
  • Włożyć do garnka
  • dodać grzyby
  • cebulę
  • masło i kilka łyżek wywaru z grzybów. Dusić ok. 30 minut. Odparować
  • ostudzić
  • dodać posiekane jajka
  • sól
  • pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać. Ciasto szybko wyrobić i rozwałkować tak
  • aby powstał prostokąt 30x25 cm
  • grubości 1 cm. Z farszu uformować wałek i położyć na środku placka. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz
  • a krawędzie zlepić. Nadmiar ciasta zebrać i uformować cienkie wałeczki. Ozdobić nimi wierzch kulebiaka.
  • Ułożyć go na blasze
  • posmarować jajkiem
  • nakłuć w kilku miejscach i odstawić na 20 minut. Piec ok. 1 godziny w temp. 200°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne