Kluski śląskie z gulaszem

Ocena:

4.48 (161)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Pyszny, sycący obiad.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1–2 jajka
  • 4 łyżki (6 dag) mąki ziemniaczanej
  • sól
  • GULASZ:
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • szklanka bulionu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • listek laurowy
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Kluski śląskie z gulaszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki wyszorować
  • ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Ostudzić
  • obrać
  • przecisnąć przez praskę.
  • Do ziemniaków wbić jajka
  • dodać mąkę ziemniaczaną
  • oprószyć solą i zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  • lekko spłaszczyć
  • w każdej zrobić palcem wgłębienie.
  • Kluski wkładać do osolonego wrzątku
  • zamieszać
  • przykryć. Gdy wypłyną
  • gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
  • Gulasz: mięso pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać
  • posiekać. Zeszklić na smalcu stopionym w rondlu. Dodać mięso
  • podsmażyć ze wszystkich stron.
  • Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym. Dodać liść laurowy
  • oprószyć papryką
  • solą i pieprzem. Dusić 45 min na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi
  • polanymi obficie sosem.
  • smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne