Kułaga

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 dni Gotowanie: 1 godzina i 30 minut Porcja: 240 kcal

Dodany przez:

Kułaga

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
240 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka borówek brusznic (czerwonych) lub malin
  • 4 łyżki miodu
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Deser z mąki gryczanej- Białoruś
  2. Mąkę rozprowadzić taką ilością wody, aby miała konsystencję gęstej śmietany. Resztę wody zagotować i zaparzyć nią mączną mieszankę. Dokładnie wymieszać i dodać owoce. Masę odstawić w ciepłe miejsce (1–2 dni), aby się zakisiła.
  3. Kiszone ciasto przelać do rondla, dodać miód i gotować półtorej godziny na małym ogniu, mieszając, aby nie przywarło do dna. Podawać na zimno z chlebem razowym lub blinami.
deser desery maka gryczana kułaga białoruś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze