Kukurydza z grilla

Ocena:

4.43 (144)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kukurydza z grilla jest niezwykle aromatyczna, lekko chrupiąca, przesmarowana masłem smakuje wyśmienicie. Można podać ją jako dodatek do posiłku lub samodzielną przekąskę, dzieci ją wprost uwielbiają. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to jest to dobry moment, żeby to zmienić. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnego przygotowania.

Składniki:

  • kukurydza  4 szt.

  • woda  2 l

  • cukier  12 g

  • sól  6 g

  • masło  50 g

Kukurydza z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kukurydzy: obieramy kolby, zostawić końcówki liści, tak by gotowa przekąska ładnie się prezentowała. Opcjonalnie można kukurydzę ugotować wcześniej w wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 12 minut.

    Kukurydza
  • Krok 2:

    Kukurydza z grilla: kolby układamy na ruszcie. Można ułożyć je bezpośrednio na nim lub użyć tacek do grillowania. Kukurydza powinna się zrumienić się równomiernie, z każdej strony, dlatego trzeba ją przekręcać. Gotową przekąskę można podać z masłem i solą lub z dodatkiem ulubionych dipów.

    Kukurydza grillowanie

Porady

  • Jeśli mamy do dyspozycji młode kolby kukurydzy, możemy je grillować bez gotowania. Jednak, żeby zrumieniły się równomiernie, a kawałki liści nie spaliły, najlepiej wymoczyć kolby w wodzie przez 20 minut. W sklepach dostępna jest również kukurydza gotowana na grilla. Tę wystarczy natłuścić i wrzucić na ruszt.
  • Możemy również przygotować kukurydzę z grilla w folii aluminiowej – warto ją wcześniej wstępnie podgotować. Ten sposób sprawia, że podgrzewa się ona szybko i równo. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej dymny posmak, pod koniec wyjmij kukurydzę z folii i pozostaw przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie.
  • Kukurydza z grilla może być bazą do innych przepisów. Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz przygotować kukurydzę z grilla na kilka sposobów. W wersji dla mięsożerców, idealny będzie przepis na grillowaną kukurydzę w boczku.  
  • Zamiast klasycznego masła, można wykorzystać wersję czosnkową lub ziołową. Podgotowane kolby możemy również zamarynować w oliwie z dodatkiem chilli, czosnku i soku z limonki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kukurydza z grilla – na jakim grillu?

Kukurydzę z powodzeniem zrobimy na każdym rodzaju grilla – gazowym, węglowym czy elektrycznym. Poza sezonem ogródkowym, możemy przygotować ją również na specjalnej, rozgrzanej patelni grillowej – najlepiej żeliwnej lub ze stali nierdzewnej.


W zależności od mocy dostępnego sprzętu, czas grillowania może się różnić. Najlepiej na bieżąco kontrolować poziom podpieczenia. Kiedy zobaczysz, że kukurydza równomiernie się zarumieniła, a ziarna są dostatecznie miękkie i soczyste, to oznaka, że grillowana kukurydza jest gotowa do serwowania.


Jak podać grillowaną kukurydzę?

Choć wystarczy dodatek masła i soli, kukurydza z grilla świetnie komponuje się z dipami – sprawdzi się klasyczny sos majonezowysos paprykowy lub guacamole. Grillowane warzywa to jednak również pyszny dodatek do chrupiącej sałaty. Wszystko zależy od dostępnych składników i fantazji. Dla urozmaicenia smaku i tekstury możemy skorzystać na przykład z różnych rodzajów sera. Jeżeli lubisz eksperymentować z dodatkami, koniecznie sprawdź aż 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne