Kugelis

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1-2 godziny Porcja: 520 kcal

Dodany przez:

Kugelis

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
520 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Babka ziemniaczana - Litwa
  2. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
  3. Masę wlać do natłuszczonej formy i piec 1–2 godziny (w zależności od grubości warstwy), aż wierzch się zrumieni. Podawać z sosem z odłożonych skwarek i śmietany. Na Żmudzi do babki podaje się napar z mięty.
  4. Najsmaczniejsza jest babka o grubości 5–6 cm. Aby łatwiej ją było wyjąć z formy, po upieczeniu postaw formę na szmatce zamoczonej w zimnej wodzie.
obiad kolacja ziemniaki babka ziemniaczana Litwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy