Kokoski

Ocena:

4.51 (204)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kokoski (nie mylić z kokosankami!), inaczej kudłacze, to miękkie kwadratowe ciastka z polewą i wiórkami kokosowymi. Na pewno wielu z was kojarzą się z dzieciństwem i ze świętami. Nic dziwnego, bo jeszcze nie tak dawno temu przygotowywano je niemal w każdym domu na Boże Narodzenie. Każdą kostkę trzeba obtoczyć w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Przepis na kokoski jest banalnie prosty, dlatego to świetna okazja na wspólne pieczenie z dziećmi.

Składniki:

  • masło  300 g

  • cukier  400 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka  500 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • miód  50 ml

  • mleko  200 ml

  • cukier waniliowy  32 g

  • kakao  100 g

  • wiórki kokosowe  400 g

Kokoski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: wyjmujemy masło z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę do miski. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 2:

    Ciasto na kokoski: 100 g masła ucieramy z 200 g cukru. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czasu miksując składniki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej masy i miksujemy. Na końcu wlewamy miód. Całość ucieramy jeszcze przez 2–3 minuty.

  • Krok 3:

    Pieczenie: blachę w rozmiarze ok. 24×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia.

  • Krok 4:

    Polewa: w rondelku na małym ogniu roztapiamy 200 g masła. Dodajemy cukier zwykły, waniliowy, kakao i mleko. Gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż polewa zgęstnieje i będzie gładka.

  • Krok 5:

    Krojenie ciasta na kokoski: kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone, kroimy je w kostkę w rozmiarze ok. 6×6×6 cm.

  • Krok 6:

    Obtaczanie: pokrojone ciastka maczamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na tacy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone kokoski smakują znacznie lepiej.

Porady

  • Kokoski maczamy w polewie tylko przez chwilę. Zależy nam na tym, aby pokryły się nią tylko z wierzchu i nie nasiąkły w środku. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy widelca – nadziewamy nim ciastka i zanurzamy w polewie.
  • Zaczekajcie chwilę, aby polewa odciekła, zanim zanurzycie ciastka w wiórkach kokosowych.
  • Do miseczki z wiórkami możecie dodać pokruszone herbatniki lub orzeszki.
  • Obtoczone kokoski najlepiej jest układać na talerzu lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W wersji dla dorosłych do polewy czekoladowej można dodać 2 łyżeczki (10 ml) wódki lub innego alkoholu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kokoski w jasnej polewie

Jasną polewę na kokoski możecie przygotować na bazie mleka w proszku. Podobnie, jak w przypadku polewy kakaowej, roztapiamy 200 g masła. Następnie dodajemy 60 g cukru pudru, 80 ml mleka i 100 g mleka w proszku. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej, czyli gęstej i gładkiej konsystencji.

Kokoski możecie zrobić także z polewą na bazie czekolady – białej, mlecznej lub deserowej. Jak najłatwiej ją zrobić? Wystarczy roztopić tabliczkę czekolady (100 g) w 100 ml śmietanki kremówki. Możecie także wspomóc się przepisem na polewę czekoladową z dodatkiem mleka i masła.

Kokoski a kokosanki – jaka jest różnica?

Kokoski to kawałki ucieranego ciasta obtoczone w polewie i wiórkach kokosowych. Z kolei kokosanki to chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku ciasteczka z kokosem. W tym drugim przypadku przygotowane są na bazie masła, cukru i piany z białek. Wiórki kokosowe wmieszane są w ciasto.

Inne nazwy na kokoski to lamingtony lub kudłacze. Jako lamingtony są wyjątkowo popularne w Australii, gdzie przygotowywane są z ciasta na biszkopt. Nazwa „kudłacze” nawiązuje do wyglądu ciastek obsypanych wiórkami.

Kokoski i inne desery kokosowe

Wielbiciele kokosa na pewno znają mnóstwo przepisów na desery, ciasta i ciasteczka o smaku rafaello. Dla porównania – lista naszych sprawdzonych przepisów:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne