KTAPÓDI KRASSÁTO – ośmiornice w winie

Przygotowanie: 75 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 6 porcji

Przekąski

Czas przygotowania:
75 min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)

Składniki:

  • 80 dag ośmiornic
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 75 ml białego wina
  • sól
  • 3–4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ośmiornice opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Podsmażyć na połowie rozgrzanej oliwy. Zalać bulionem i winem. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż płyn odparuje. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest już miękkie.
  • Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i miętę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny, resztą oliwy oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać do ośmiornic, wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem pitą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 380

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy