KRYSZTALEK

Szybkie, smaczne, delikatne ciasto.

biszkoptDeserygalaretki

Czas przygotowania:
25 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 147 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj,
  • 20 dkg cukru pudru,
  • 1/2 szklanki maki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia.
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 30%lub 36%,
  • 4 galaretki o róznych kolorach,
  • 2 łyżki cukru pudru,

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • BISZKOPT:
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180stopni.
  • MASA:
  • 3 galaretki rozpuscić wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia.Po zastygnięciu pokroić je w kostkę.
  • Jedną galaretkę rozpuścić w niepełniej szklance wody, ostudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i na koniec szybko wymieszać z galaretkami pokrojonymi w kostkę.
  • Biszkopt przekroić na pół,wyłożyć masę(dość szybko bo będzie tężeć) i przykryć drugą częścią biszkoptu.Odstawić do lodówki albo w chłodne miejsce do stężenia.Posypać cukrem pudrem.
  • Śmietanę nie należy ubijać zbyt długo, bo nabierze maślanego smaku.
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, bo lepiej będzie go przekroić.
  • Zamiast 3 galaretek można dać 2 wtedy będzie w cieście więcej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy