Krupnik z suszonymi grzybami

Smaczna zupa z grzybami

Zupykrupnikdania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 141 głosów)

Składniki:

  • 4 skrzydełka
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały por
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała garść suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby namoczyć, 2-3 razy wypłukać i włożyć do garnka. Skrzydełka opłukać włożyć do garnka i wlać ok. 2 litry wody. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pora rozciąć i dobrze opłukać, zieloną część pokroić.Warzywa dodać do garnka. Jak się zagotuje to dodajemy wypłukaną kaszę lekko zupę solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, białą część pora pokroić i dodajemy wszystko do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na koniec opłukać i posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy