Krupnik polski

Typowo polska zupa..z kaszą, warzywami i ziemniakami - na żeberku lub kościach.

ZupykrupnikDania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 178 głosów)

Składniki:

  • żeberka - 40 dag
  • lub:
  • kości od schabu - 50 dag
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziele angielskie - 2 - 4 ziarna
  • liść laurowy - 1 szt
  • kasza jęczmienna - 2/3 szklanki
  • ziemniaki - 4 duże szt
  • masło - 1 łyżka
  • cebula - 1 mała
  • sól
  • koperek posiekany - 1 łyżka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę oczyścić, umyć, wraz z podzielonymi na porcje żeberkami lub kośćmi i przyprawami włożyć do garnka, zalać 6 szklankami wody, osolić i gotować 30 minut.
  • Wywar przecedzić, por odrzucić, resztę włoszczyzny pokroić w kostkę.
  • Wywar zagotować, wsypać kaszę i gotować ok. 30 minut, aż kasza będzie miękka.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, dodać do zupy na 15 minut przed końcem gotowania.
  • Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle , dołożyć do zupy wraz z włoszczyzną.
  • Przed podaniem zupę posypać zieleniną.
  • window.onload=window.print();

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy