Krupnik - przepis prosty

Zupa krupnik to jeden z klasyków polskiej kuchni. Szczególnie lubimy jeść ją zimą. Jest przyjemnie rozgrzewająca, a dzięki dużej zawartości kaszy syci na długo. Krupnik to zupa, na która każda gospodyni ma inny pomysł – można go doprawiać wedle uznania, dodawać ulubione zioła czy warzywa. Nasz przepis na krupnik to tradycyjna wersja tej zupy.

Zupykrupnik

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 164 głosów)

Kroki wykonania:

  • krupnik 41.Jak ugotować krupnik? Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dorzucamy przyprawy. Wywar mięsny gotujemy na małym ogniu przez godzinę i dwadzieścia minut.
  • krupnik 52.Kaszę jęczmienną dokładnie płuczemy. Najlepiej zrobić to kilka razy, aż woda stanie się przejrzysta. Dodajemy do wywaru kaszę jęczmienną i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Po kolejnych 10 minutach dorzucamy ziemniaki. Gotujemy całość przez około 20 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
  • krupnik 33.Zupę wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem lub bułką.

Porady

Jak ugotować krupnik?

Jak widać przepis na dobry krupnik jest stosunkowo prosty. Wymaga jedynie nieco cierpliwości – to jedna z tych zup, które potrzebują więcej czasu, żeby się ugotować. Podstawą dobrego krupniku jest wywar, na którym go gotujemy. Do przygotowania krupniku możemy wykorzystać wywar mięsny, tak jak w powyższym przepisie, ale nie tylko. Wywar warto też przygotować wcześniej w większej ilości i po prostu go zamrozić – wtedy przy okazji gotowania różnych zup po prostu rozmrażamy porcję i gotowe. Wywar możemy ugotować na kościach, ale jeśli zostało nam trochę rosołu, na nim także możemy przyrządzić dobry krupnik, pomijając po prostu etap gotowania wywaru. Ponadto, pyszny wywar zrobicie używając żeberek – krupnik na żeberkach to prawdziwy przysmak! Możecie również użyć skrzydełek czy nóżek z kurczaka, a najlepiej będzie jeśli pomieszacie różne rodzaje mięsa, po prostu robiąc przegląd zamrażarki. Lubicie krupnik gęsty, o lekko kleistej konsystencji? Przygotujcie go na golonce. Mięso z krupniku możemy później wykorzystać, na przykład do farszu na pierogi. Dobrze sprawdzi się też bulion warzywny, ale krupnik będzie miał wtedy nieco inny niż klasyczny, smak.

Jaka kasza na krupnik?

Krupnik to w założeniu zupa z kaszy jęczmiennej. Sama nazwa krupniku do tego się odwołuje – pochodzi bowiem od tzw. krup, czyli inaczej kaszy, którą wsypujemy do wywaru. Do krupniku możemy dodać kaszę, którą najbardziej lubimy. Jęczmienna będzie drobna i delikatna, trochę grubsza jest gryczana, nadaje też krupnikowi wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdza się też kasza pęczak. Jak długo gotować kaszę jęczmienną w krupniku? Kaszę w krupniku gotujemy dłużej niż zwykle, bo około pół godziny. Chodzi o to, by była miękka, ale nie rozgotowana. Czas gotowania zależy jednak od rodzaju wybranej kaszy. Najlepiej sprawdzać próbując, czy kasza jest już odpowiednio miękka.

Ile kaszy na krupnik? Na litr wody będziemy potrzebować około 100 g kaszy, czyli jeden woreczek. Jeśli boimy się, że kasza może się rozgotować, ugotujmy ją osobno i dorzućmy do krupniku już pod koniec gotowania. Zupa straci nieco na konsystencji, ale sama kasza będzie wtedy ugotowana w punkt. Możemy też dodać więcej kaszy, jeśli chcemy by nasz krupnik był gęsty i zawiesisty. Pomoże nam w tym także większa ilość warzyw i ziemniaków. Pamiętajcie, żeby kaszę gotować bez woreczka – pod wpływem temperatury materiał, z którego jest wykonany może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje.

Krupnik to dobry sposób, by przemycać do diety kasze. Kasze są bowiem zdrowe i zawierają dużo cennych składników odżywczych. Kasza ma w sobie dużo białka i błonnika, a także m.in. kwasu foliowego. Dodanie kaszy to także prosty sposób na to, by nasza zupa była bardziej pożywna.

Notka redakcyjna

Jak ugotować krupnik z ziemniakami?

Bardzo często przy gotowaniu krupniku pojawia się pytanie, co najpierw do niego dodać, kasżę czy ziemniaki? I tu znowu odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo wszystko zależy. Od rodzaju kaszy, odmiany ziemniaka, tego, czy są to ziemniaki młode czy nie. Jeśli wybieramy zwykłe ziemniaki typu B i kaszę jęczmienną, radzimy najpierw dodać do zupy kaszę, a później dorzucić ziemniaki. Dzięki temu ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadną się w zupie. Typ B to ziemniaki ogólnoużytkowe, które po ugotowaniu pozostają zwarte, ale rozpadają się pod naciskiem łyżki czy widelca. Jeśli wolicie nieco twardsze ziemniaki, wybierzcie typ A, czyli tzw. ziemniaki sałatkowe.

Warzywa do krupniku możemy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Pierwsza opcja jest idealna dla osób, które lubią czuć smak poszczególnych warzyw i ich strukturę w zupie. Z kolei drugi sposób, czyli starcie warzyw na cienkie paseczki nada się wtedy, kiedy chcemy bardziej podkreślić smak mięsa i kaszy. Jeśli dodajemy do krupniku ziemniaki zawsze kroimy je w grubszą kostkę. Zupa krupnik z ziemniakami najlepiej smakuje podawana ze świeżą natką pietruszki.

Co zrobić, by krupnik wyglądał apetycznie? Zwłaszcza dzieci często nie chcą jeść krupniku ze względu na jego szarawą barwę. Prostym sposobem na przygotowanie klarownego wywaru jest dokładne wypłukanie kaszy przed wrzuceniem do zupy. Kaszę umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, a po chwili wodę wylewamy. Postępujemy tak do momentu aż woda będzie przezroczysta.

Krupnik możemy też urozmaicić dodając do niego grzyby. Mogą to być grzyby suszone lub świeże. Dodajemy je do zupy razem z warzywami, by zdążyły się ugotować i zmięknąć. Niektórzy krupnik zabielają śmietaną – w tym celu zaopatrzmy w rzadką śmietanę do zup, wtedy nasz krupnik na pewno się nie zwarzy. Często do krupniku dodaje się też łyżkę masła. Masło sprawia, że krupnik nabiera pełnego, pysznego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Krupnik
zupa z kaszy

Madija

Krupnik