Kruchy spód, lekka pianka i borówki

U mnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto z nimi.

Dodany przez:

Kruchy spód, lekka pianka i borówki

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • Składniki na piankę bezową:
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
  2. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
  3. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Nastepnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
  5. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
deser beza borówki amerykańskie kruche ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze