Kruchy placek z pomarańczą

U Szwejka poleca pyszny deser: kruchy placek z pomarańczą

ciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 146 głosów)

Składniki:

  • Składniki na 1-ą formę ciasta 26 cm
  • Mąka 300 gr.
  • Cukier puder 150 gr.
  • Masło 250 gr.
  • Żółtko jaja 3 szt.
  • marmolada pomarańczowa
  • Pomarańcza 6 szt.
  • Masło 40 gr.
  • Cukier 150 gr.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki ,cukru ,masła i żółtek zagniatamy jednolite ciasto , formujemy kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Obrane owoce kroimy w kostkę i prażymy na maśle z dodatkiem cukru do otrzymania marmolady.
  • Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek i układamy w formie do ciasta tak aby po zewnętrznej stronie powstał kołnierz .
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni aż nabierze złocistego koloru. Po ostygnięciu nakładamy wcześniej przygotowaną marmoladę, kruchy placek możemy serwować z bitą śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy