Kruche świąteczne choinki

Kruche i kolorowe choinki, idealne na stół - jako dekoracja, ale również do zjedzenia :)

Dodany przez:

Kruche świąteczne choinki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka serka homo
  • kolorowe posypki
  • pisaki z kolorowym lukrem
  • polewa biała
  • dodatkowo:
  • foremki gwiazdki w różnych wielkościach

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
  2. Jajka, proszek, serek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  4. Ciasto wałkujemy, wycinamy gwiazdki.
  5. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180stopni.
  6. Polewę rozpuszczamy.
  7. Gwiazdki układamy od największej do najmniejszej przekładając je polewą,
  8. która sprawi, że choinki będą się trzymały.
  9. Dekorujemy pisakami i posypkami wg fantazji :)
deser kruche Święta lukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze